Live, learn, pass on
  • Blog
  • Reviews
  • Supplementen
  • Blog
  • Reviews
  • Supplementen

5 tips die je gezondheid verbeteren

4/5/2015

1 Comment

 
Foto
De frequentie waarin ziektes als diabetes, kanker, maar ook neurologische aandoeningen als Alzheimer en Parkinson’s voor komen neemt alleen maar toe. En het enige antwoord wat de reguliere medische wetenschap kan bedenken is meer onderzoek, meer pillen en duurdere behandelingen. Evengoed worden steeds meer mensen ziek. Iets doen aan de toenemende vraag door mensen te helpen gezonder te leven gebeurd niet.

Waar moet je naar toe als je besluit gezonder te gaan leven en je alles wilt doen wat je kunt om gezond oud te worden? Welke instantie is er om je te helpen? Wie kun je bellen? Wie heeft een stempel van onze overheid om je daarbij te helpen? Wie, wat waar?

Hoewel het aan de ene kant bizar is dat er geen eensluidend antwoord is geformuleerd op de vraag hoe je jouw gezondheid kunt optimaliseren, is het aan de andere kant een kans om zelf op zoek te gaan naar antwoorden. Om te lezen, te leren en het toe te passen. En wanneer je daar de tijd voor neemt en op zoek gaat naar echte antwoorden, ontstaat er wel een heel duidelijk beeld. Een rode draad die door een groot aantal vooruitstrevende artsen en experts wordt gedeeld. Die rode draad laat zich kenmerken door de visie dat de mens een product is van miljoenen jaren evolutie en dat ons oorspronkelijke eet- en leefpatroon de basis heeft gelegd voor onze huidige genen. Daarmee hebben we de uitdaging in de moderne tijd een eet- en leefpatroon te kiezen wat aansluit bij onze genen.

Onze genen zijn een blauwdruk, een bouwtekening. Ons eet- en leefpatroon bepaalt voor een groot deel hoe vanuit deze bouwtekening nieuwe cellen worden gebouwd. Onze genen gaan een interactie aan met onze leefomstandigheden en dat bepaalt het uiteindelijke resultaat. Goed gebouwde cellen zorgen voor een optimale gezondheid. Slecht gebouwde cellen zorgen voor een verminderde functie en kunnen zelfs kwaadaardig zijn.

Een gezond lichaam met een goed functionerend immuunsysteem ruimt ongezonde cellen zelf op. Maar wanneer onze gezondheid zwak is of ons immuunsysteem onderdrukt of overbelast is door chronische ontstekingen in ons lichaam, dan worden onze cellen aangetast en vermindert de functie. De meeste ziekten ontstaan op deze manier.

Het is niet voor niets dat we klachten krijgen op latere leeftijd. Functieverlies is een proces van meerdere jaren. Onze cellen vernieuwen zich continu en wanneer onze eet- en leefomstandigheden niet optimaal zijn, verliezen onze cellen steeds meer een deel van hun functie.

Wat kun je dan doen om je gezondheid te ondersteunen?

  1. Eet wat in onze natuur rent, vliegt, zwemt en wat er groeit. Eet vlees, vis, kip, eieren, groente, fruit, noten, knollen zoals aardappels, af en toe wat rijst, kokosolie, roomboter en een klein beetje 85% pure chocolade. Drink minimaal 2 liter water per dag en drink verder thee en maximaal 5 koppen (zwarte) koffie. Vermijd bewerkte voedingsmiddelen en vermijd voedingsmiddelen met tarwe, plantaardige olie, soja, suiker en alcohol.

  2. Beweeg meer en beweeg intensiever. Inactiviteit is dodelijk, letterlijk. Ons lichaam is gemaakt om elke dag te bewegen. Wissel matig intensieve activiteit af met intensieve trainingen en ga met gewichten trainen.

  3. Zorg voor voldoende slaap. Slaaptekort sloopt je gezondheid. Nachtwerkers zoals ambulancepersoneel of brandweerlieden hebben na een drukke 24 uurs dienst bijna dezelfde bloedwaarden als diabetici. Voldoende slaap en een regelmatig slaappatroon zijn essentieel voor je gezondheid. Meer bewegen helpt om beter te slapen, evenals het vermijden van fel wit licht na 20.00 s’avonds. Dim je lampen en laat je mobiel met rust een half uur voordat je gaat slapen.

  4. Een goede gezondheid begint in je darmen. Onderzoeken laten afwijkende bacteriologische samenstellingen zien in de darmen van bijvoorbeeld Parkinson’s patiënten ten opzichte van hun gezonde leeftijdsgenoten. De afwijkingen hebben een rechtstreeks verband met het ontstaan van deze ziekte. Nog een stap verder zijn onderzoeken waarbij de ontlasting van gezonde mensen in de darmen van ongezonde mensen worden geplaatst, waardoor hun gezondheid verbetert. Vermijd granen, met name tarwe naast grote hoeveelheden suiker en eet veel groente en elke dag wat rauwe zuurkool en kleine hoeveelheden volvette yoghurt en overweeg een probiotica supplement te gebruiken.

  5. Stop met het ‘grazen’ van voedsel vanaf het opstaan tot je naar bed  gaat. Eet vier tot vijf keer per dag en laat tussen iedere maaltijd drie tot vier uur waarin je niets eet. Eet op deze manier 12 uur per dag en eet de volgende 12 uur niets. Eet bijvoorbeeld van 08.00 tot 20.00 en van 20.00 uur tot 08.00 uur niets, met maaltijden om 08.00 uur, 12.00 uur, 16.00 uur en 20.00 uur.  
1 Comment
Leroy
6/5/2015 04:03:30 pm

Goed artikel Robert!

Reply



Leave a Reply.

    Robbert Wolters

    Dit is waar het allemaal begon. Beter presteren en gezonder leven. 

    Onderwerpen in mijn blog zijn krachttraining, voeding, suppletie, hormoontherapie.

    Wil je weten waar ik nu mee bezig ben? Klik dan op deze link.

    Foto

    Categorie

    Alles
    Afvallen
    Bloedonderzoek
    Cholesterol
    Eieren
    Eiwit
    Hart- En Vaatziekten
    Intermittent Fasting
    Online Begeleiding
    Rood Vlees
    Spiergroei
    Testosteron
    Training
    Vasten
    Veganisme
    Video
    Voeding

    RSS-feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.